Om gull

Gult gull

Gull er ett grunnstoff med kjemisk tegn Au. Det er et metall som er meget kjemisk stabilt. Det anløper ikke og reagerer kjemisk med svært få stoffer. Det er derfor meget holdbart, og godt egnet til smykker. Samtidig er det meget lett å bearbeide. Av 1 g gull kan man få flere km tråd. Det er et meget sjeldent metall, det er derfor meget verdifullt.

I ren tilstand er gullet meget mykt. For at gullet skal kunne brukes i smykker, blandes (legeres) det med sølv (Ag) og kobber (Cu). I Norge bruker man betegnelsen 585, som er det samme som 14 karat Det vil si at det går 58,5 g. rent gull i en legering på 100 g.

Hvitt gull

Hvitt gull er en gullegering som består av gull, sølv, kobber og palladium. Palladium gjør at legeringen blir hvit. Palladium er et meget verdifullt metall, og derfor blir hvitt gull noe dyrere enn det vanlige gule gullet. Det blir gjerne brukt i smykker hvor man fatter diamanter.

For at hvitt gull skal få en maksimal finish blir det belagt med Rhodium. Dette er et metall som er suverent når det gjelder lysrefleksjon. Hvittgullet får derfor en helt speilblank overflate som reflekterer lyset maksimalt. Dette belegget er imidlertid ganske tynt, og blir slitt av etter noen år. Hvis man sender dette til verkstedet, kan man polere opp smykket og legge på ny rhodium såkalt rhodinering.

Finhetstabell

  • 18 karat 750
  • 14 karat 585
  • 9 karat 375
  • 8 karat 333