Om fargestener

Fargestenenes verden er meget stor og vakker. Utallige mange variante i alle mulige farger. I Norge er vi ikke så vant til mange fargesetener i smykker, så her nevner vi kun de vanligste og mest kjente.

Rubin

Blodrød variant av mineralet Corund. Aluminiumoksid. Den røde fargen kommer av små mengder crom. Rubin har en hardhet 9 på Mohs skala (diamant=10). De største forekomstene av Corund av edelstenskvalitet er i «Eastern Australia», Thailand, Siri Lanka, Madagaskar og Øst Afrika.

Fargestener

Safir

Mineralet Corund finnes i alle andre fargenyanser og får da navnet safir. Når det kun benevnes safir , så menes den dyp blå varianten som er farget av jern ( Fe2+). Alle andre fargevarianter beskrives med fargens navn og safir, f.eks : rosa safir, gul safir, grønn safir. Et annet unntak er den rosa-oransje varianten som kalles Padparadscha.

Fargestener

Smaragd

(engelsk: Emerald) Grønn variant av mineralet Beryll som er farget av krom (Cr) Smaragder er ofte full av sprekker og inneslutninger ( urenheter), og rene smaragder er veldig sjeldene. Små forekomster av smaragder finnes i mange land, mens de største forekomstene av smykkekvalitet finnes i Colombia. Smaragd har harhet 7,5 – 8 på Mohs skala.

Fargestener