Om Diamanter

Grekerne mente at ilden i diamanter gjenspeilet kjærlighetens evigvarende flamme.

Du har lenge tenkt å kjøpe noe spesielt, en gave til en du er glad i. Det må bli en diamant. For liksom kjærligheten, har diamanten en trolldom som intet annet. Faktisk har diamanten vært kjærlighetens symbol helt fra antikkens Hellas. Selve navnet diamant kommer fra det greske ordet adamas som betyr uovervinnelig- og det henspiller på kjærlighetens udødelighet.

Diamanter

Smykkediamanter

Diamanter er meget sjeldne og det hardeste stoff vi finner i naturen. Diamanten er dannet ved at Carbon har krystallisert under høy temperatur og enormt trykk. Diamanter er meget sjeldne og vanskelige å finne. Man må i gjennomsnitt grave ut 250 tonn masse for å finne 1 carat (0,2 g) smykkediamant.

Diamantens verdi

Diamantens vekt, farge, klarhet og sliping bestemmer diamantens verdi, kalt de 4 c-er: Carat, Color Clarity and Cut.

Carat

Carat er vektenheten for diamanter. En carat tilsvarer 0,2 gram. Carat er videre inndelt i 100-deler eller punkter. Vi benevner derfor en diamant som veier 25 punkter 0,25 ct (eller en kvart(1/4)) carat.

Sliping

Diamantens skjønnhet beror pa dens suverene evne til å reflektere lys. Når diamanten er riktig slipt, og lyset slipper inn fra toppen, vil lyset bli reflektert fra bakfasettene, og diamanten vil da stråle i alle regnbuens farger. Diamanter slipes i henhold til matematiske formler.

Alle vinkler og proporsjoner er nøyaktig beregnet, slik at diamanten reflekterer lyset maksimalt Den mest vanlige diamantslipeformen er briljantslip som har 57 fasetter (flater). Andre kjente slipeformer er dråpe smaragd-slip, navette, baguette og Prinsesseslip.

Stell av diamanter

  • Diamantsmykker må oppbevares i egnet smykkeboks eller skrin.
  • De må ikke ligge løst da de kan lage riper pa andre smykker.
  • Diamanter blir lett skitne og støvete.
  • Kremer, pudder og såpe reduserer glansen. Regelmessig rengjøring er derfor fornuftig.

Vi hjelper deg gjerne med gode råd, og anbefaler at diamantsmykket regelmessig blir renset og polert. Ta med dine diamantsmykker og la oss ta nødvendig

Berømte diamanter

Det finnes mange berømte diamanter, basert på størrelse, historie og myter: Berømte diamanter

Diamantenes farge

Diamanter kan ha alle regnbuens farger. Det som imidlertid er mest vanlig å finne i smykker er fargeløse eller hvite diamanter. De mest verdifulle er de diamanter som har minst fargetone. Hvite diamanter blir gradert etter følgende fargeskala:

DiamanttyperForkortelseGia skalatFarge
RiverRD, ESjeldneste hvit/fargelu00f8s
Top WesseltonTWG, HSjelden hvit
WesseltonWHHvit
Top CrystalT CrIMeget lett tonet hvit
WesseltonWHHvit
Top CrystalT CrIMeget lett tonet hvit
CrystalCrJLett tonet hvit
TopCapeTcK, LTonet hvit
CapeCMLitt gulaktig
Light YellowLYGulaktig
YellowYGul

Diamantens klarhet

Klarheten bestemmes av stenens innvendige særtegn og uregelmessigheter i overflaten. Antall, størrelse, plassering og farge på inneslutningene (uklarhetene) vurderes nøye når klarhetsgraden skal bestemmes. Inneslutninger er naturlige «fødselsmerker» – flekker, streker eller andre uklarheter som har vært i stenen siden den ble dannet . Jo færre og mindre inneslutninger, desto mer verdifull er stenen. Klarheten blir gradert etter følgende skala:

IF (internally flawless)Ingen indre uklarheter
VVS1 - VVS2 (very, very small inclutions)Meget, meget smu00e5 uklarheter
VS1 - VS2 (very small inclutions)Meget smu00e5 uklarheter
SI1 / SI2 (Small inclutions)Smu00e5 uklarheter
P1 (piquu00e91)Smu00e5 synlige uklarheter
P2 (piquu00e92)Synlige uklarheter
P3 (piquu00e93)Meget synlige uklarheter